Wereldwinkel Maarssen

keukenWAAR van vibers™

vibers_up

In Wereldwinkel Maarssen hebben we verschillende vibers™ artikelen te koop. Prijzen variëren van €3.95 tot €19,95.

“vibers™ wordt gemaakt van Olifantsgras. Dat is een snelgroeiend gewas dat 4x zo veel CO2 vastlegt als een bos met bomen. Dankzij moderne technieken is het supergeschikt om producten te maken die beter zijn voor het milieu. Plastic is nu echt uit. Plastic is over en vooral overbodig.

Je hebt iets bijzonders in handen!
Het is geen plastic, geen papier, geen karton maar vibers™. Een nieuw materiaal gemaakt van Olifantsgras dat groeit op Hollandse bodem. Natuurlijke vezels, volledig biologisch afbreekbaar, oersterk, duurzaam en mooi. Voedingsmiddelen worden blij van vibers™. Spulletjes uit de natuur bewaar je natuurlijk in iets van de natuur. Dat spreekt voor zich. Voor happy spaghetti, een blije boterham en een fris sapje; keukenWAAR van vibers™. Wij hergebruiken bestaande mallen voor het vervaardigen van onze producten en bewust zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Hergebruik heeft onze voorkeur boven nieuw. Dit is beter voor het milieu.

WasSymbolen-vibers

Wanneer je vibers™ koel en droog houdt, heb je er lang plezier van. vibers™ met de hand afwassen in een lauw sopje, goed nadrogen en uitsluitend gebruiken voor koude producten. Je kan vibers™ gebruiken tot een temperatuur van 45 graden. Stop vibers™ dus niet in de vaatwasser en gebruik het nooit voor hete dranken en de warme maaltijd.

Bron: www.vibers.nl

 


Nieuwe kookproducten in ons assortiment!

Fair Trade Original Biologische sojasaus

Wat is de smaak van goede sojasaus? Dat is best lastig, want het is niet iets wat je zomaar naar binnen klokt. Zelfs met een theelepeltje is het proeven van elf merken sojasaus geen onverdeeld genoegen voor het V-panel bij toko Dun Yong in Amsterdam, dat bestaat uit mede -eigenaar Sosja Dun-Hu, Volkskeukenauteur Onno Kleyn en sinoloog Alice de Jong.
Op tweede plaats eindigt Fair Trade Original met een biologische, glutenvrije sojasaus die door Thaise boeren niet met tarwe is bereid, maar met bruine rijst. Zachte geur, bloemig, fris, licht en een eigen nasmaak, vindt het panel.

 

 

Biologische kokosolie uit Sri Lanka

Als aanvulling op ons succesvolle Azië assortiment. Olie van de eerste persing. Uitermate geschikt om te wokken, frituren en bakken. De heerlijk kokosgeur komt vrij zodra de olie smelt in de hete wok. Kokosolie stolt bij temperaturen van 24 graden C., doseren met een theelepel werkt het best.


Drie nieuwe soorten biologische thee

Bij Wereldwinkel Maarssen vindt u sinds kort drie nieuwe theesoorten:

  • Kruidige Chai thee met vanille & passievrucht,
  • Friszoete zwarte thee met braambes & een hint van roos,
  • Groene thee Earl Green met mango.

2017-juni_NIEUWE-THEE-SOORTEN

Alle drie heerlijk en biologisch. En alle drie niet alleen geoogst in het land van herkomst, maar daar ook verpakt. Zo profiteren de 200 theeplukkers en de 22 arbeiders van de Greenfield Tea Estate in Sri Lanka van de fairtrade voorwaarden.

De theeplantage van Greenfield ligt aan de zuidflank van het hoogland van Uva, dicht bij Haputale. De thee uit dit gebied heeft een goede reputatie, dankzij het gunstige klimaat. Alle thee wordt bij Greenfield met de hand geplukt: alleen de twee bovenste blaadjes en het allerbovenste blad dat nog in de knop zit, halen de plukkers van de struik. In de theewereld heet dit two and a bud.

De theefabriek, waar de blaadjes nog dezelfde dag naartoe gaan, ligt op 1530 meter hoogte. Theefabrieken vermelden altijd hun hoogte, omdat dit iets zegt over de eindkwaliteit van de thee. De smaak en geur worden mede bepaald door het zuurstofgehalte in de lucht tijdens het oxideren van de gesneden theeblaadjes.


Seepje, een natuurlijk wasmiddel

Goed zowel voor jou als voor het milieu!

2017-mei_seepje_WW-Maarssen
Seepje wasmiddel wast zo zacht dat je geen wasverzachter meer hoeft te gebruiken. Vloeibare Seepjes maken je was op alle temperaturen natuurlijk schoon en zacht!
In Nepal worden superschillen verpoederd, voordat ze naar Nederland worden verscheept om vervolgens, middels een kook- en filterproces, een vloeibaar extract ervan te maken. De vloeibare Seepjes bestaan voor 80% uit dit extract. Daar worden andere schone ingrediënten aan toe gevoegd, die zorgen bijvoorbeeld voor extra waskracht en die heerlijke geur.
De verpakking, voor ongeveer 23 wasbeurten, is gemaakt van oude melkflessen uit Engeland. Prijs per fles: €8,75.

De Seepje allesreinigers zijn geschikt voor alle harde afneembare oppervlakken. Zoals vloeren, kozijnen, spiegels en de deuren van je inloopkast. Prijs per fles: €3,96.

Alle ingrediënten in de Seepje producten zijn 100% biologisch afbreekbaar of, in het geval van minerale stoffen, veilig oplosbaar in het milieu.


Koninklijke onderscheiding voor Phia en Piet Verkroost

Als Wereldwinkel Maarssen zijn we er heel trots op dat Phia (78 jaar) en Piet (80 jaar) Verkroost op 26 april jl. een koninklijke onderscheiding hebben gekregen.

Wereldwinkel Maarssen bestaat dit jaar 25 jaar en zij zijn degenen van het allereerste uur. Dat betekent dat ze heel veel energie hebben gestoken in de ontwikkeling van de verkoop van eerlijke handel. Het begon vanuit een kraam achterin de kerk tot een volwaardige Wereldwinkel in Maarssen-Dorp.
Phia zorgt ervoor dat de winkeladministratie goed wordt beheerd en let erop dat voor de medewerkers alles duidelijk is zodat deze de klanten goed van dienst kunnen zijn. Piet is een buitengewoon goede boekhouder die ons regelmatig laat zien hoe we ervoor staan m.b.t. financiën en omzet. Met de verkoop van Fairtrade producten investeert de Wereldwinkel in een leefbare wereld voor iedereen.
Naast hun activiteiten voor de Wereldwinkel zijn Phia en Piet als vrijwilliger ook nog actief bij diverse andere organisaties, zoals sportvereniging, accordeon vereniging, de H.Hartkerk.

 


Cotton Ball Lights

Cotton Ball Lights zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het interieur. Deze lichtslingers geven de woon- slaap- en kinderkamer in één keer een frisse, gezellige, zwoele, hippe, of vrolijke sfeer. Net hoe jij het wil! Want je kunt zelf de kleuren kiezen waar je het vrolijkst van wordt.
En van het verhaal achter Cotton Ball Lights worden we nog vrolijker!

Het verhaal van Neung

“Ik maak met veel plezier Cotton Ball Lights vanuit huis. Hierdoor kan ik dichtbij mijn gezin zijn. We wonen in een bergdorpje in noord Thailand, zo’n 80 kilometer boven Chiang Mai. In deze omgeving zijn veel mensen werkloos en het is moeilijk om hier een vast inkomen te verdienen. Door mijn werk voor Cotton Ball Lights kan ik voor mijn familie zorgen.”

foto_maakster


Drinking Chocolate en Oploskoffie

okt2016_drinkingchocoladDrinking Chocolate

Chocolade in een kop, dat is waar je jezelf op trakteert met deze heerlijke verwennerij. Met de 100% biologisch en fairtrade cacao en ongeraffineerde rietsuiker schep je eersteklas ingrediënten in je kop. Het hoge aandeel cacao geeft deze “drinking chocolate” een volle chocoladesmaak met het bittertje van pure chocolade.

  • 60% premium kwaliteit cacao en 40% ruwe rietsuiker
  • Zonder E-nummers
  • Voeg je eigen melk(-alternatief) toe

De cacao komt van Yacao, uit de Dominicaanse Republiek. De boeren zijn verenigd in Coöperatie Fundopo (Fundación Dominicana de Productores Orgánicos). Met de fairtrade premie is een verwerkings-centrum gebouwd. Hier worden de cacaobonen gefermenteerd, gedroogd, gereinigd en opgeslagen, zodat de boeren een beter inkomen hebben.
De rietsuiker komt van boerencoöperatie ASOCACE (Asociación de Cañicultores Orgánicos de la Zona Central) uit Paraguay. Sinds de boeren in 2002 deze coöperatie vormen ontvangen zij een betere prijs voor de suiker. Sinds 2004 is ASOCACE fairtrade gecertificeerd. Met de fairtrade premie worden er winstgevende projecten gefinancierd.

Oploskoffie

Dit is de een oploskoffie waar veel moois over te vertellen is: een premium koffie met een premium smaak. Niet alleen fair trade, maar ook biologisch. Van de meest mooie koffiebonen gemaakt

  • Premium kwaliteit en smaak koffie
  • Unieke combinatie binnen oploskoffie: Fairtrade en bio
  • Vriesdroog: meest kwalitatieve oploskoffie

okt2016_oploskoffieDe bonen voor de Mild Roast (100% Arabica) komen o.a. van Sidama Coffee Farmers Cooperative Union in Ethiopië. Deze boerenorganisatie draagt via de verkoop van biologische fairtrade koffie, de ontwikkelings-premie en extra ondersteuningsprogramma’s bij aan ontwikkelingen onder de ruim 80.000 leden en hun families.
De koffie van de Dark Roast (100% Robusta) is afkomstig van Ankole Coffee Producer’s Cooperative Union in Oeganda. Dit is een relatief jonge koffiecoöperatie met een duidelijke visie voor de toekomst. In 8 jaar tijd is het aantal boeren-groepen gestegen van 10 naar 17 en het totale ledenaantal is de 6.000 gepasseerd. Tegelijkertijd investeert de organisatie in kwaliteit: hun Robusta koffie werd door de Uganda Coffee Develop-ment Authority in 2011 uitgeroepen tot hoogste kwaliteit koffie die het land exporteert.
 


Figuren van scrapmetaal

sept-2016_scrapmetaal sept_vogel_srapmetaalDeze figuren zijn van afval metaal gemaakt door kleinschalige producenten in Zimbabwe.

Oud ijzer krijgt een nieuwe functie in scrapmetaal. Met een soort ijzer-guillotine knippen producenten oude auto’s, olievaten en hekwerk in kleinere delen. Vervolgens lasten zij ze aan elkaar tot vogels, lantaarns, kerstbomen of andere woonaccessoires voor binnen- of buitenshuis.

De importeur, Gone Arty, biedt een gevarieerd aanbod van unieke producten die volledig volgens de faitrade principes worden geproduceerd. Ieder product wordt op traditionele wijze met de hand vervaardigd en heeft zijn eigen verhaal.


Cadeautips

Kookbook Eerlijk Eten

boek-eerlijk-eten-up

 

Gepassioneerde foodbloggers delen in dit boek hun recepten voor ontbijt, lunch en diner gebaseerd op eerlijke en duurzaam geteelde producten. Naast een overheerlijke inhoud heeft dit boek ook een mooi design. Leuk om te geven dus!

Eerlijk Eten neemt de lezer in tachtig smaakvolle en eenvoudige recepten mee in de wereld van fairtrade. Gepassioneerde chefs en foodies schreven 80 recepten voor ontbijt, lunch, diner gebaseerd op eerlijke en duurzaam geteelde producten. Door de heerlijke recepten in dit kookboek wordt je geïnspireerd om bewuste keuzes te maken bij het inkopen. Een banaan, een ananas of een reep chocolade moet in de eerste plaats gewoon lekker zijn. Maar als er een mooi verhaal achter zo’n product zit, smaakt het nóg beter. Een deel van de opbrengst van Eerlijk eten is bestemd voor een kinderdagverblijf op een fairtrade theeplantage in Sri Lanka.

Prijs: €24,95


Himalaya zout, reis zoutvaatjes en zoutkristallen kandelaars

 

hilmalaya-zout-banner_up

Himalaya zout is ‘levend’ zout. In tegenstelling tot normaal keukenzout, is het niet chemisch gezuiverd, maar nog rijk aan sporenelementen en mineralen. Het zuivert bijvoorbeeld de lucht, door straling van apparatuur te neutraliseren met positieve ionen. Het heeft een heilzame werking op allergieën en als kandelaar geeft het een zacht, ontspannend licht.

Het Himalaya zout van Madat Nepal Handel, is gegarandeerd op basis van eerlijke handel verkregen. Het zout wordt gewonnen uit een vijfhonderd miljoen jaar oude bergketen in de Indusvallei en transporteren dit naar een klein dorp in de buurt van Varanasi, Noord India.


Waterhyacint en de Wereldwinkel

In de rivieren van Vietnam vormt de waterhyacint een onkruid, dat voor veel overlast zorgt. Grote pollen waterhyacint drijven in de rivieren een rond. Een mooi gezicht. Maar de boten raken verstrikt in de wortels van de plant. De plant is taai en vermenigvuldigt zich heel snel. Een ware plaag.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Het feit dat de wortels van de waterhyacint heel taai zijn, biedt een goede basis voor het maken van gebruiksvoorwerpen. In de Wereldwinkel (Breedstraat 7 in Maarssen en Kerkplein 19 in Breukelen) zijn verschillende tassen, schalen en manden te koop gemaakt van waterhyacint. Praktisch, stevig en mooi. Lees verder