Wereldwinkel Maarssen

Decoratie-panelen en vazen van recycled materiaal

april-2015_vaas-Silvi-Indones april-2015_wanddecoratie-IndonesHet bedrijfje “Wojogroup “ van producent  Heri Wibowo bevindt zich vlakbij de stad Yogyakarta op het Indonesische eiland Java. Heri en zijn 2 vrienden produceren vanaf het jaar 2008 producten die voornamelijk gemaakt zijn van recycled materiaal. Het papier is afkomstig van oude tijdschriften en soms wordt ook krantenpapier gebruikt.

Sinds 2011 worden er ook decoratie panelen, vazen, dierfiguren en spiegels gemaakt. Het betreft hier ontwerpen die samen met designer Max Louhenapessy worden uitgewerkt. Omdat elk decoratie-paneel en vaas volledig met de hand gevlochten wordt is ieder exemplaar een waar kunstwerk. De stukjes papier worden door vrouwen in een thuiswerk situatie gevouwen. Zij kunnen hierdoor een belangrijke aanvulling op hun inkomen verkrijgen. De gevouwen stukjes worden later in de werkplaats op een kunstige manier in elkaar gezet. Omdat alle stukjes anders zijn is geen enkele decoratie precies hetzelfde en vormt het een uniek product.

De doelstelling van Heri is, om door middel van de Fair Trade handel verder te kunnen doorgroeien. Inmiddels is er met financiële ondersteuning van twee wereldwinkels eind 2014 een nieuwe werkplaats gerealiseerd.