Wereldwinkel Maarssen

Max Havelaar Cake

Baktijd ca. 1 uur, ovenstand 4-5, ca. 175  C.

Ingredienten:

  • 150 g. romig geroerde boter of plantenmargarine
  • 3 dl. Muscovadosuiker of rietsuiker *
  • 2 eieren5 dl. (volkoren) bloem en 2 theelepels bakpoeder of 5 dl. Zelfrijzend bakmeel theelepel gemberpoeder*
  • 1 theelepel kaneelpoeder*
  • 5 Oké bananen
  • 0,5 dl. Koude, zeer sterke Max Havelaar koffie* (extractkoffie) òf 0,5 dl. Water en 1 eetlepel Max Havelaar cacaopoeder*.
  • Boter om in te vetten
  • Paneermeel, bloem of een verkruimelde beschuit om de vorm mee te bestrooien.

* = te koop in de wereldwinkel


Bereiding: 

Vet een ronde cakevorm van ca. 1,5 liter in met boter en bestrooi met wat paneermeel, bloem of beschuitkruim.
Roer de boter en de suiker samen tot het mengsel wat lichter van kleur wordt. Roer er één voor één de eieren door. Voeg dan het meel, bakpoeder en de kruiden toe en roer alles goed door elkaar.
Prak de bananen fijn met een vork en voeg de bananenmoes en het koffie-extract
( of water met cacaopoeder) toe. Meng alles door elkaar tot een mooi cakebeslag.
Vanwege de bananen zal het wat klonterig blijven, maar dat geeft niet.
Doe het beslag in de vorm en bak de cake op de één na onderste richel in een voorverwarmde oven op 175 C.
Prik na ca. 50 minuten met een satéstokje in de cake, kleeft er nog beslag aan het stokje, laat de cake dan nog even doorbakken, prik nog een keer na ca. 10 minuten, tot het stokje er zonder beslag uit komt.
Laat de cake na het bakken ca. 5 minuten in de vorm staan, stort hem op een rooster en laat hem afkoelen.
Serveer plakken cake bij de koffie of thee of maak een feestelijk toetje van een plak cake met ongezoete slagroom of mascarpone en/of een paar plakjes banaan of partjes sinaasappel.