Wereldwinkel Maarssen

Over Wereldwinkel

sisal_kintaWereldwinkels zijn bijzondere cadeauwinkels waar je producten kunt kopen uit niet-westerse culturen.
Koffie van boeren uit Tanzania, lieve knuffels uit Sri Lanka en trendy sieraden uit India. Maar ook geurige wierook, authentieke muziekinstrumenten, leuke woonaccessoires en bijzondere bureauartikelen. En u vindt er smakelijke levensmiddelen. Zoals koffie, thee, cacao, sauzen, chutneys en wijn. Koopt u iets in één van de 350 Wereldwinkels in Nederland dan bevorder je de eerlijke handel en steun je de ontwikkeling van zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren op het zuidelijk halfrond.

Wat is eerlijke handel?

Wereldwinkels vinden dat handel eerlijk moet zijn. Daarom hebben ze regels opgesteld waarin staat wat eerlijke handel is. In het kort gaat het hierom:

  • Handel met respect voor mens en milieu
  • Menswaardige omstandigheden en zorg voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen
  • Duurzame handelsrelaties met producenten en een goede prijs voor hun producten
  • Ondersteuning bij productontwikkeling
  • Inzicht in doel en werkwijze van alle handelspartners.

Niet alleen de producenten moeten aan deze criteria voldoen maar ook de importeurs die aan Wereldwinkels leveren en de Wereldwinkels zelf. Eerlijke handel is namelijk gelijkwaardige handel. Iedereen moet zich aan de regels houden.

Dit zeggen zij erover:

“We bepalen gelukkig nu zelf welke know-how we op dit moment nodig hebben” Nu een aantal boerenvertegenwoordigers in Tanzania getraind zijn in ‘koffie proeven’, kunnen zij de kwaliteit van de partijen écht beoordelen en zijn zij écht in staat de kwaliteitsdiscussie met de afnemers te voeren.

“Omdat de ontwerpen van onze knuffels zo aanslaan, exporteren we ze nu ook!” Sandra nam zich één ding heilig voor: ze zou een beter leven krijgen dan haar ouders. En niet alleen zijzelf, ook andere vrouwen in Sri Lanka. Ze werd advocaat en startte daarnaast de weefwerkplaats Selyn die aan 200 vrouwen werk biedt.

“Dankzij goede ondersteuning konden wij onze sieraden verkopen en leggen we nu geld opzij voor de kinderen”. Professor Sharma en zijn vrouw Tara trokken zich het lot van de ‘onaanraakbaren’ en moslim handwerkslieden in India aan. Onder hun leiding zijn inmiddels tientallen sterke handnijverheidsgroepen ontstaan die erin slagen de markt te betreden. Zij krijgen een goeie prijs voor bijvoorbeeld hun sieraden en kunnen geld opzij leggen voor hun kinderen.

De koffie, de knuffels en sieraden koop je dus in de Wereldwinkel!